Πρέπει να μπαίνουν οι ντομάτες στο ψυγείο; Δείτε τι βρήκαν οι επιστήμονες…

Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή.

Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε κάθε συνταγή. Οι περισσότεροι από εμάς τις βάζουμε στο ψυγείο για να μην χαλάσουν γρήγορα, αλλά η επιστήμη έχει να μας κάνει μια παρατήρηση επ' αυτού...

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι οι ντομάτες χάνουν την γεύση τους, όταν αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να αποθηκεύουμε τις ντομάτες (οι οποίες είναι επί της ουσία φρούτα και όχι λαχανικά) σε οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από τους 12 °C αναστέλλει τα ένζυμα που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεύσης τους.

>>>Ντομάτα με ελαιόλαδο: Γιατί ο ελληνικός συνδυασμός είναι ευεργετικός για την υγεία<<<

Για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας, μια επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ επιχείρησε να ανακαλύψει για ποιον λόγο οι ντομάτες του εμπορίου έχουν πιο αδύναμη γεύση από εκείνες που ωριμάζουν ελεύθερα στο ήλιο. Αρχικά έβαλαν στο ψυγείο διάφορες ποικιλίες ντομάτας (εμπορίου αλλά και “χωραφιού”) για μία, ή τρεις, ή επτά ημέρες. Στη συνέχεια, τις έβγαλαν και τις άφησαν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για μια “περίοδο επαναφοράς” μίας ή τριών ημερών.

Αφότου δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς στην διάρκεια ψύξης και “επαναφοράς” για διάφορα είδη ντομάτας, τις διέθεσαν σε 76 εθελοντές καταναλωτές, οι οποίοι τις δοκίμασαν και τις βαθμολόγησαν ως προς την γεύση τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ντομάτες που έμπαιναν στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα, ήταν οι πιο άγευστες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες που τις δοκίμαζαν.

Για το τελευταίο βήμα, οι ερευνητές μελέτησαν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις κρύες ντομάτες σε μοριακό επίπεδο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αλληλουχία RNA της ντομάτας.

Οι περισσότερες ντομάτες περνούν από μια διαδικασία που δεν είναι... ιδανική για τη δημιουργία γεύσης, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times. Συνήθως κόβονται πρόωρα από το χωράφι και υποβάλλονται σε επεξεργασία για να ωριμάσουν τεχνητά, προτού φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και να μπορούν να διατηρηθούν εκεί ορισμένες μέρες, για να προλάβουν να πωληθούν στους καταναλωτές.

http://www.medicaldaily.com

 
Thumbnail Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή. Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε...
Thumbnail Οι ηλιόσποροι είναι πολύ εύγεστοι και θρεπτικοί και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ηλικίες. Μπορούμε να τους προσθέσουμε κυρίως σε αλμυρά φαγητά ή σαλάτες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα...
Thumbnail Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, μιας και μας προσφέρει πέρα από την απίστευτη γεύση του, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ικανών να θωρακίσουν την άμυνα...
Thumbnail Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα, η αντσούγια, η αθερίνα, η παπαλίνα και το χέλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα εικοσιπεντανοϊκού οξέος, το οποίο ανήκει στην...
Thumbnail Πλέον επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία των κατοίκων της Μεσογείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο...
Thumbnail ΤΙ ΕΙΝΑΙ Είναι μία φαρμακευτική ουσία η οποία έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση και λιγότερο αντιφλεγμονώδη και χορηγείται χωρίς συνταγή ιατρού.
Thumbnail Η πενικιλίνη, ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, είναι ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκητών και έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης...
Thumbnail Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι συνένζυμα, δηλαδή τις χρειάζονται τα ένζυμα για να επιτελέσουν πολλές βιοχημικές λειτουργίες (*). Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή...

Ροή Ειδήσεων CNN

ControlBios

Νεογαλ

Noelia

Θρεπτική αξία πιπεριάς