Πρωινό γεύμα: «Έγκλημα» για την καρδιά μας αυτό που κάνουμε πολλοί…

 

Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και την αξία του πρωινού γεύματος, την επιρροή των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, τον ρόλο της ψυχικής υγείας και την θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή υγεία, διαπιστώνει η μελέτη «Κορινθία», που εκπονήθηκε από μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Δημήτρη Τούσουλη, διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό, εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, ενώ όσοι καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα παρουσιάζουν μία σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδιάς, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης, με παρουσία ελαχίστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό από το συμπέρασμα αυτής της έρευνας, κάθε πρωί που παραλείπουμε ένα σωστό και υγιεινό γεύμα, διαπράττουμε ένα “έγκλημα” κατά του ίδιου μας του εαυτού και της καρδιάς μας.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ, καθώς οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όσοι ανέφεραν κατανάλωση τριών και πλέον φλιτζανιών καφέ ημερησίως, εμφάνιζαν μειωμένη έκταση της αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες αρτηρίες.

Η μελέτη «Κορινθία» αναδεικνύει, επίσης, την επιρροή των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων (όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης), στην καρδιαγγειακή υγεία, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της ψυχικής υγείας, καθώς οι ηλικιωμένοι ασθενείς με συμπτωματολογία κατάθλιψης εμφανίζουν αυξημένο επιπολασμό καρδιαγγειακών νόσων.

Επιβεβαιώνεται η θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με αυξημένη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, παρουσιάζουν μειωμένο επιπολασμό κολπικής μαρμαρυγής, μια συχνής αρρυθμίας σε ηλικιωμένα άτομα, με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες για τη συνολική υγεία των πασχόντων.

Η μελέτη «Κορινθία» αφορά στην αξιολόγηση περισσοτέρων από 1.700 εθελοντών από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, με στόχο τον συσχετισμό περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής, με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια), τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και διάφορες μορφές καρκίνου.

Η περιοχή της Κορίνθου επιλέχθηκε διότι συνδυάζει ορεινές, ημι-ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, με διαφορετική έκθεση σε μία σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν από τους ερευνητές σε εξετάσεις αίματος για καθορισμό βιοχημικών δεικτών και δεικτών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων, σε κλινική εξέταση, σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο καρωτίδων, υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο και μετρήσεις σχετιζόμενες με την αθηροσκλήρωση. Επίσης, αξιολογήθηκαν μία σειρά από δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις συνήθειες ζωής.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, θα παρουσιαστούν στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής «Cardio Athena 2017», που διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» και το ομώνυμο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρρυθμιών και το Ίδρυμα Καρδιαγγειακής Έρευνας και Επιμόρφωσης «ΚΑΡΔΙΑ», στις 10-11 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και θα αναλυθεί η επίπτωση που έχει στην καρδιαγγειακή υγεία, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, μέσω «επιστημονικής αντιπαράθεσης» των υπέρ και των κατά.

Thumbnail Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή. Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε...
Thumbnail Οι ηλιόσποροι είναι πολύ εύγεστοι και θρεπτικοί και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ηλικίες. Μπορούμε να τους προσθέσουμε κυρίως σε αλμυρά φαγητά ή σαλάτες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα...
Thumbnail Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, μιας και μας προσφέρει πέρα από την απίστευτη γεύση του, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ικανών να θωρακίσουν την άμυνα...
Thumbnail Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα, η αντσούγια, η αθερίνα, η παπαλίνα και το χέλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα εικοσιπεντανοϊκού οξέος, το οποίο ανήκει στην...
Thumbnail Πλέον επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία των κατοίκων της Μεσογείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο...
Thumbnail ΤΙ ΕΙΝΑΙ Είναι μία φαρμακευτική ουσία η οποία έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση και λιγότερο αντιφλεγμονώδη και χορηγείται χωρίς συνταγή ιατρού.
Thumbnail Η πενικιλίνη, ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, είναι ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκητών και έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης...
Thumbnail Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι συνένζυμα, δηλαδή τις χρειάζονται τα ένζυμα για να επιτελέσουν πολλές βιοχημικές λειτουργίες (*). Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή...

Ροή Ειδήσεων CNN

ControlBios

Νεογαλ

Noelia

Θρεπτική αξία πιπεριάς