Ελαιόλαδο

ελαιόλαδοΠλέον επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία των κατοίκων της Μεσογείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο θαυματουργή τροφή και φάρμακο. Έχει αντιξειδωτικές ιδιότητες και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε που είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και αυτό εμφανίζεται κυρίως στο παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης συμβάλλει στην προστασία από ασθένειες που έχουν σχέση με τις ελεύθερες ρίζες, όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, η πρόωρη γεροντική άνοια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο προκαλεί έκκριση χολής σε μεγαλύτερη ποσότητα και για περισσότερο διάστημα σε σχέση με άλλα λίπη. Για αυτό το λόγο ο αμερικανικός φορέας τροφίμων και φαρμάκων όρισε για την κλίμακα πεπτικότητας 100 βαθμούς για το ελαιόλαδο, 83 για το ηλιέλαιο, 81 για το αραχιδέλαιο και μόλις 36 για το καλαμποκέλαιο. Επιπλέον, βελτιώνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και με αυτόν τον τρόπο βοηθά την τροφή να κινείται μέσα στο σώμα και να απορροφάται καλύτερα.Έτσι είναι ιδανικό για όσους έχουν πρόβλημα με το συκώτι, δυσπεψία ή έλκη.

Ακόμη, όσα άτομα καταναλώνουν συχνά ελαιόλαδο διατηρούν ή αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) και μειώνονται αντίστοιχα της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και όλο αυτό επιδρά προστατευτικά για την καρδιά.

Συνοπτικά τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που ευεργετεί είναι το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, ότι έχει σχέση με δέρμα, μαλλιά και μάτια, την καρδιά και το κυκλοφορικό και τα οστά και τους μύες.

Thumbnail Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή. Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε...
Thumbnail Οι ηλιόσποροι είναι πολύ εύγεστοι και θρεπτικοί και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ηλικίες. Μπορούμε να τους προσθέσουμε κυρίως σε αλμυρά φαγητά ή σαλάτες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα...
Thumbnail Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, μιας και μας προσφέρει πέρα από την απίστευτη γεύση του, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ικανών να θωρακίσουν την άμυνα...
Thumbnail Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα, η αντσούγια, η αθερίνα, η παπαλίνα και το χέλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα εικοσιπεντανοϊκού οξέος, το οποίο ανήκει στην...
Thumbnail Πλέον επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία των κατοίκων της Μεσογείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο...
Thumbnail ΤΙ ΕΙΝΑΙ Είναι μία φαρμακευτική ουσία η οποία έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση και λιγότερο αντιφλεγμονώδη και χορηγείται χωρίς συνταγή ιατρού.
Thumbnail Η πενικιλίνη, ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, είναι ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκητών και έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης...
Thumbnail Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι συνένζυμα, δηλαδή τις χρειάζονται τα ένζυμα για να επιτελέσουν πολλές βιοχημικές λειτουργίες (*). Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή...

Ροή Ειδήσεων CNN

ControlBios

Νεογαλ

Noelia

Θρεπτική αξία πιπεριάς