Κορωνοϊός: Επικίνδυνη η ανοσία αγέλης ως στρατηγική αντιμετώπισης, λέει ο Π.Ο.Υ

Michael Ryan World Health OrganizationΟι άνθρωποι δεν είναι αγέλες, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ.

Η έννοια της ανοσίας της αγέλης δεν χρησιμοποιείται ως προληπτική ή θεραπευτική στρατηγική, αλλά μόνο για την αξιολόγηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

 

Ο κορονοϊός Covid-19 δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με την «ανοσία αγέλης». Ούτε μπορεί να ελπίζει κανένα κράτος ότι με αυτήν μπορεί να προστατεύσει τον λαό του από τον επικίνδυνο ιό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιθέτως, η ανοσία αγέλης είναι επικίνδυνη ως στρατηγική για την αναχαίτιση της διασποράς του. Και όσοι νομίζουν πως η ανοσία θα έλθει «με μαγικό τρόπο» στους πολίτες, κάνουν τραγικό λάθος.

Η ανοσία αγέλης είχε έρθει στο προσκήνιο στην παρούσα επιδημία, έπειτα από τις αναφορές πως στη Βρετανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί η διαφορά του κορωνοϊού με τη βοήθειά της. Ωστόσο ο βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock αρνήθηκε ότι υπήρχε ποτέ στην στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης.

 Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ., είπε:

«Οι άνθρωποι δεν είναι αγέλες. Η έννοια της ανοσίας αγέλης δεν χρησιμοποιείται ως προληπτική ή θεραπευτική στρατηγική. Χρησιμοποιείται μόνο για να υπολογιστεί πόσοι άνθρωποι θα χρειασθεί να εμβολιαστούν για να προστατευθεί από ένα λοιμώδες νόσημα όλος ο πληθυσμός».

Ο Dr Ryan συνέχισε εξηγώντας γιατί είναι «πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνη» η χρήση της ανοσίας αγέλης με άλλο τρόπο.

«Η ιδέα ότι "χώρες με χαλαρά μέτρα, οι οποίες δεν έχουν κάνει τίποτα, θα αποκτήσουν ξαφνικά, με μαγικό τρόπο ανοσία αγέλης, κι ας χάσουν στο μεσοδιάστημα μερικούς ηλικιωμένους πολίτες" είναι πολύ, μα πάρα πολύ επικίνδυνη».

Τι είναι η ανοσία αγέλης
Από την πλευρά της, η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Maria Van Kerkhove τόνισε πως ο κορωνοϊός έχει μολύνει ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο.

«Τα προκαταρκτικά ευρήματα των έως τώρα ερευνών καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Είναι χαμηλό το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού. Αυτό είναι σημαντικό… γιατί αναφέρεστε στην ανοσία αγέλης που κανονικά αφορά τους εμβολιασμούς. Δεν ξέρουμε ακόμα τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να έχει αντισώματα για να προστατευτούν όλοι οι πολίτες. Σίγουρα όμως είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους βλέπουμε στις μελέτες αντισωμάτων».

Η ανοσία αγέλης (ή ανοσία κοινότητας) είναι μία έννοια της Επιδημιολογίας. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει πόσο προστατευμένος είναι ένας πληθυσμός από μία νόσο, αναλόγως με το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης.

Όταν, λ.χ., το 90-95% ενός πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο της ιλαράς, προστατεύονται και όσοι δεν το έχουν κάνει. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, παραδείγματος χάριν, τα νεογέννητα βρέφη που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν εναντίον της.

Thumbnail Μετά το ελαιόλαδο, οι ντομάτες είναι πιθανότατα η πιο βασική τροφή στην Μεσογειακή διατροφή. Εκτός από τα οφέλη τους στην υγεία μας, οι ντομάτες είναι νόστιμες και πολύ ευέλικτες στην χρήση τους σε...
Thumbnail Οι ηλιόσποροι είναι πολύ εύγεστοι και θρεπτικοί και αποτελούν ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ηλικίες. Μπορούμε να τους προσθέσουμε κυρίως σε αλμυρά φαγητά ή σαλάτες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα...
Thumbnail Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, μιας και μας προσφέρει πέρα από την απίστευτη γεύση του, ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, ικανών να θωρακίσουν την άμυνα...
Thumbnail Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, η πέστροφα, η σαρδέλα, η αντσούγια, η αθερίνα, η παπαλίνα και το χέλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα εικοσιπεντανοϊκού οξέος, το οποίο ανήκει στην...
Thumbnail Πλέον επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τις μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου καθώς επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία των κατοίκων της Μεσογείου, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το ελαιόλαδο...
Thumbnail ΤΙ ΕΙΝΑΙ Είναι μία φαρμακευτική ουσία η οποία έχει αναλγητική και αντιπυρετική δράση και λιγότερο αντιφλεγμονώδη και χορηγείται χωρίς συνταγή ιατρού.
Thumbnail Η πενικιλίνη, ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, είναι ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκητών και έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης...
Thumbnail Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι συνένζυμα, δηλαδή τις χρειάζονται τα ένζυμα για να επιτελέσουν πολλές βιοχημικές λειτουργίες (*). Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι απαραίτητη για την παραγωγή...

Ροή Ειδήσεων CNN

ControlBios

Νεογαλ

Noelia

Θρεπτική αξία πιπεριάς