Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

1ο Μέρος

hotdogΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει επιβεβαιώσει κάποιες διατροφικές συμβουλές οι οποίες είναι απίθανο αν θα τις ακολουθήσουν οι σημερινοί άνθρωποι και ειδικά οι Αμερικάνοι. Τα χοτ ντογκς(hotdogs), το μπέικον (bacon) και τα υπόλοιπα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Όχι μόνο αυτά, αλλά επίσης και φρέσκα κομμάτια κόκκινου κρέατος είναι πιθανόν να προκαλέσουν καρκίνο.

Οι γιατροί έχουν από καιρό ανησυχήσει ότι οι μπριζόλες και τα λουκάνικα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία. Αλλά η νέα αξιολόγηση από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Π.Ο.Υ. ταξινομεί επίσημα πλέον τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο, τοποθετώντας τα στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο, τον καπνό και την φορμαλδεΰδη(μεθανάλη).

Μία ομάδα 22 επιστημόνων κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από αξιολόγηση 800 μελετών από χώρες και κουζίνες από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό LancetOncology.

Οι ειδικοί όρισαν με ακρίβεια ως επεξεργασμένα κρέατα εκείνα που έχουν αλατιστεί, καπνιστεί ή μετατραπεί έτσι ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους ή να διατηρηθούν περισσότερο. Παρόλο που τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα προέρχονται από βοδινό και χοιρινό κρέας, μπορούν επίσης να προέλθουν από άλλα είδη κόκκινου κρέατος, πουλερικά ή κρέατα από όργανα όπως συκώτι ή πάγκρεας. Η επιστημονική επιτροπή επίσης κατέταξε το κόκκινο κρέας ως πιθανώς καρκινογόνο. Αυτό το τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τις ενώσεις του μόλυβδου και του εντομοκτόνου μαλάθειου. Σε αντίθεση με το χοιρινό και το βοδινό κρέας, τα κόκκινα κρέατα περιλαμβάνουν μοσχαρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο κρέας και κρέας από άλογο η έκθεση αναφέρει.

Ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων και μη κόκκινων κρεάτων είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες μορφές καρκίνου άρχισαν να εμφανίζονται στη δεκαετία του 1990. Αποδείξεις που στηρίζουν τη σχέση μεταξύ του κρέατος και του καρκίνου έχουν βρεθεί σταθερά από τότε.

Μέχρι το 2013 οι ειδικοί του καρκίνου από τον Π.Ο.Υ. έθεσαν ως υψηλή προτεραιότητα την μελέτη του κρέατος. Αξιολόγησαν τον κίνδυνο 16 τύπων καρκίνου και ανακάλυψαν τον ισχυρότερο σύνδεσμο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την Τρίτη πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ ενήλικων Αμερικάνων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…