Οριστικό τέλος σε επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα, αρθρίτιδα...

agkonasΤέλος σε τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες βάζει νέα ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες (ένζυμα) από το αίμα του πάσχοντος. Μάλιστα η θεραπεία μέσα στα πρώτα έξι χρόνια εφαρμογής της φαίνεται ότι εκτοπίζει οριστικά το χειρουργείο για τις παθήσεις του χεριού και καθιερώνεται ως θεραπεία επιλογής.

Αυτά τα ενθαρρυντικά ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού, Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και Χειρουργικής Περιφερικών Νεύρων, που έγινε 13-19 Ιανουαρίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα και από την εφαρμογή των τοπικών ενέσεων με αυτόλογο ένζυμο και στις αρχόμενες αρθρίτιδες μικρών αρθρώσεων, όπως του αντίχειρα. Η θεραπεία για τις αρχόμενες αρθρίτιδες μικρών αρθρώσεων όπως του αντίχειρα εφαρμόζεται και στην χώρα με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

«Η εφαρμογή της θεραπείας με τους ενέσιμους αυτόλογους παράγοντες τα τελευταία έξι χρόνια προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς εκτοπίζει το χειρουργείο και βάζει οριστικό τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους» αναφέρει ο Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρούργος Ορθοπεδικός, πρώην αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Διευθυντής τμήματος Μικροχειρουργικής σε ιδιωτική κλινική.

Η θεραπεία με το αυτόλογο ένζυμο, όπως εξήγησε ο κ.Ιγνατιάδης, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται καν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πώς γίνεται η θεραπεία

Μετά τη διάγνωση της πάθησης ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία γίνεται λήψη από το αίμα ενός ένζυμου, το οποίο εδράζει στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχει αυξητικές-επουλωτικές ιδιότητες. Το ένζυμο αυτό εγχέεται στο σημείο του μέγιστου πόνου ή γύρω από αυτό. Για την αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά.

Παθήσεις του χεριού-Συμπτώματα

Δύο από τις πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι:

  • Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα) που ταλαιπωρεί τα χέρια αυτών που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και των αθλητών.
  • Η βασική αρθρίτιδα του αντίχειρα που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40χρόνων.

Επικονδυλίτιδα

Η έξω επικονδυλίτιδα (tenniselbow) εκδηλώνεται με:

  • Άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με την χρήση του άκρου
  • Αιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή το πήχη, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρωνακτικής εργασίας και έξπτωση μυϊκής ισχύος.

Είναι δε πολύ βασανιστικό και ψυχοφθόρο να βλέπεις το χέρι σου να αχρηστεύεται προοδευτικά και να σου πέφτουν τα αντικείμενα ή να μη μπορείς να βιδώσεις μια βίδα.

Βασική Αρθρίτιδα του Αντίχειρα

Χαρακτηριστικό της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο στη βάση του. Σε προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων. Στο τελικό στάδιο ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται.

Παλαιότερες θεραπείες

Μέχρι πριν από έξι χρόνια, πριν δηλαδή από την θεραπεία με τους αυτόλογους παράγοντες, οι χρόνιοι βασανιστικοί πόνοι από τις παθήσεις του χεριού αντιμετωπίζονταν με:

  • Τη λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,
  • Ακινητοποίηση του χεριού (νάρθηκες),
  • Εφαρμογή ειδικών περιδέσεων (με σκρατς),
  • Φυσικοθεραπείες (laser, υπέρηχα κλπ),
  • Παγοθεραπεία και
  • Ενέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας.

Σε ακόμα πλέον επίμονες μορφές της πάθησης γίνονταν χειρουργική επέμβαση με πλάγια έξω τομή στον αγκώνα και αποκόλληση ή επιμήκυνση της έκφυσης των τενόντων με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα. Στην επικονδυλίτιδα η θεραπεία με παράγοντες έχει ένδειξη σε όλα τα στάδια, ενώ περίπτωση του αντίχειρα η εν λόγω θεραπεία έχει μεγάλη αξία κυρίως στην αρχή, ενώ στα τελικά στάδια όπου έχει εξαρθρωθεί πλέον ο αντίχειρας, η αξία του είναι κυρίως ανακουφιστική σε συνδυασμό με νάρθηκα.

ΠΗΓΗ:http://yolife.gr/oristiko-telos-se-epikondylitida-tenontitida-aroritida-dinei-nea-enesimh-oerapeia