Περπάτημα υψηλής έντασης-Μέρος 2

Πώς μετατρέπεις το καθημερινό περπάτημα σε μία υψηλού επιπέδου έντονης άσκησης

Συνέχεια

περπάτημα2Το περπάτημα απαλύνει την κατάθλιψη

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν σε μία αυστραλιανή μελέτη όπου διαπιστώθηκε πως το περπάτημα βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μεσήλικων γυναικών με κατάθλιψη.

Εκείνες που είχαν ασκηθεί με μέτρια ένταση για 2,5 ώρες ή περπατήσει λίγο παραπάνω από 3,25 ώρες κάθε εβδομάδα ανάφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο κοινωνικές και με μεγαλύτερη ενέργεια σε αυτήν την τρίχρονη παρακολούθηση.

Και φυσικά όσο περισσότερο ασκούνταν τόσο μεγαλύτερα οφέλη είχαν ανάλογα πάντα με την ψυχολογική τους ευεξία. Ακόμη και λίγες ώρες άσκησης ήταν ευεργετικές για την υγεία τους.

Το περπάτημα είναι καλό φάρμακο

Πολλοί ερευνητές πλέον δίνουν περισσότερη έμφαση στο περπάτημα και όπως αναφέρει η Katy Bowman, μία επιστήμονας και συγγραφέας, το περπάτημα είναι μία “υπερτροφή” καθώς αυτό είναι μία καθοριστική κίνηση ενός ανθρώπου και είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει από ότι μία άλλη άσκηση και σημειώνει πως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να αντισταθμιστούν 10 ώρες ακινησίας με 1 ώρα οποιαδήποτε άσκησης όπως μερικοί νομίζουν.

Πιστεύω πως οι ασκήσεις υψηλής έντασης ή γενικά οι ασκήσεις κίνησης όπως το περπάτημα είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής ακόμη και για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή αυτών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Παρόλο που συχνά υποτιμάται από τον απλό λαό το περπάτημα, συχνά αποδεικνύεται από έρευνες και μελέτες πως είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα μας καθώς προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μία μελέτη το 2014 ανακάλυψε πως αν περπατάει κάποιος 2 χλμ την ημέρα ή περισσότερο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νοσηλείας από επεισόδιο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) κατά 50%. Πάλι άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 βρήκε ότι το καθημερινό περπάτημα μειώνει το κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το καθημερινό περπάτημα είναι ένα θεμελιώδη κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Τόσο η έρευνα όσο και η εμπειρία επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα είναι ένα ισχυρό φάρμακο και γίνεται ακόμη πιο ισχυρό αν ενσωματώσεις αρχές της Υψηλής Εντατικής Διαλειμματικής Προπόνησης μέσα σε αυτό. Απλώς εναλλάσσεις το γρήγορο περπάτημα με το αργό περίπατο και με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείς τα οφέλη για την υγεία σου.

Αν πρόσφατα δεν έκανες τίποτα για να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση, σε προτρέπω να περπατάς όλο και περισσότερο κάθε μέρα για να αρχίσεις να αισθάνεσαι πιο δραστήριος και λιγότερο στρεσαρισμένος και να σε ωθήσει σε ένα πιο πειθαρχημένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Τέλος, αν ζεις κοντά σε παραλία ή έχεις πρόσβαση σε περιοχή πράσινου, θεώρησε τον εαυτό σου τυχερό και εκμεταλεύσου το πλήρως. Και ο λόγος είναι ο εξής, περπατώντας ξυπόλυτος στην άμμο ή στο γρασίδι έχεις επιπρόσθετα οφέλη καθώς αυτό επιτρέπει στο σώμα σου να απορροφήσει ελεύθερα ηλεκτρόνια από τη γη μέσα από τα πέλματα των ποδιών σου. Αυτά τα ηλεκτρόνια έχουν πανίσχυρες αντιξιοδωτικές δράσεις οι οποίες προστατεύουν το σώμα σου από φλεγμονές και άλλες επιπτώσεις στην υγεία σου. Για παράδειγμα, μία επιστημονική αναφορά στην εφημερίδα περιβαλλοντικής και δημόσιας υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λεγόμενη “γείωση” (το περπάτημα στη γη χωρίς παπούτσια) θα μπορούσε να βελτιώσει ορισμένες συνθήκες υγείας συμπεριλαμβανόμενων των παρακάτω:

 • Διαταραχές ύπνου

 • Χρόνιοι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις

 • Άσθμα και αναπνευστικές παθήσεις

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

 • Υπέρταση

 • Επίπεδα ενέργειας

 • Άγχος

 • Νηστεία των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη

 • Πρωτογενείς δείκτες οστεοπόρωσης

 • Καρδιακές αρρυθμίες

 • Λειτουργία και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από τον Δρ. Mercola