Δίαιτα Ωμέγα

Η παραδοσιακή κριτική δίαιτα γνωστή και ως δίαιτα ωμέγα βοηθάει τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του εργασίες και να έχει μεγαλύτερη απόδοση είτε πνευματικά είτε ψυχικά είτε σωματικά. Διάφορες μελέτες έδειξαν κατά πλειοψηφία ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται σε αυτήν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δηλαδή βασίζεται σε μία ιδανική αναλογία απαραίτητων λιπαρών οξέων (ΑΛΟ) που βοηθάει και προλαμβάνει από διάφορες ασθένειες όπως μας δείχνει η παρακάτω λίστα:

-      Καρδιαγγειακά νοσήματα όπως καρδιακή προσβολή.

-      Όλων των ειδών καρκίνου.

-      Σύνδρομο-Χ (όταν ταυτόχρονα υπάρχουν σε έναν οργανισμό ασθένειες όπως υπέρταση, υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερίνης LDL, χαμηλά επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL και υψηλά τριγλυκερίδια).

-      Παχυσαρκία.

-      Διαβήτης.

-      Βελτίωση σκέψης και ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη.

-      Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτή η δίαιτα όπως βλέπουμε και στο σχήμα της πυραμίδας περιέχει κατά πλειοψηφία πολλά λαχανικά, φρούτα και ζυμαρικά.

Επίσης πολύ σημαντικές πληροφορίες περιέχονται και στην περίληψη των παρακάτω 7 οδηγιών.

1.      Εμπλουτίστε τη δίαιτα σας με λιπαρά οξέα ωμέγα-3.

2.      Χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα λάδια, όπως είναι το ελαιόλαδο και το λάδι κανόλα, ως βασικά λάδια διατροφής.

3.      Τρώτε 7 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα.

4.      Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα μπιζέλια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

5.      Αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη, επιλέγοντας άπαχο κρέας αντί για παχύ και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρη.

6.      Αποφεύγετε λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα όπως αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο και σογιέλαιο.

      7.    Μειώστε την πρόσληψη trans-λιπαρών οξέων όπως  τα υδρογονώμενα λάδια σε διάφορες τροφές.