Τα κάστανα, ξηροί καρποί αρκετά διαδεδομένοι στην Αγγλία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και στην ιατρική.

Τρώγονται συνήθως βρασμένα ή στα κάρβουνα, μπορούν να προστεθούν σε γλυκά και ορεκτικά, να μεγειρευτούν με λαχανικά, να γίνουν σούπες ή γέμιση για γαλοπούλα. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα δηλητηριώδη αγριοκάστανα  που επεξεργάζεται η βοτανική ιατρική.

Από ιατρικής πλευράς, τα αποξηραμένα κάστανα και το αλεύρι τους είναι εξαιρετικά για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, γιατί δεν περιέχουν γλουτένη.

Επίσης, τα κάστανα έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Παρέχουν όμως αρκετή βιταμίνη Ε, κάλιο και βιταμίνη Β6.

Συνοπτικά τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που ευεργετεί είναι το ανοσοποιητικό, το πεπτικό σύστημα, την καρδιά και το κυκλοφορικό.