Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό, το οποίο παράγεται από τις μέλισσες και αποτελεί σημαντικό συστατικό της διατροφής του ανθρώπου και όχι μόνο. Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα καλλυντικών και φαρμάκων καθώς η χημική και θεραπευτική του ουσία μπορεί να κάνει θαύματα.

Συγκεκριμένα, τα οφέλη του είναι τα παρακάτω:

-      Το μέλι είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες η οποία μπορεί να αντικαταστήσει άνετα τη ζάχαρη.

-      Το μέλι είναι μια πηγή ενέργειας αφού η γλυκόζη και η φρουκτόζη που περιέχει μεταβολίζονται στο συκώτι σε γλυκογόνο το οποίο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν καύσιμο σε όλες τις δραστηριότητες του.

-      Το μέλι αποτελεί πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αμινοξέων όπως :

▪      βιταμίνες C, B, D, E, Α

▪      σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο κ.α.

▪      τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, γλουταμίνη, και τυροσίνη

-      Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

-      Το μέλι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών.

 Σε κάποιες κλινικές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι το μέλι της Νέας Ζηλανδίας, ονόματι “μανούκα”, αποτελεί θαυμάσιο φάρμακο για την αντιμετώπιση των στομαζικών ελκών.  Μία κουταλιά του γλυκού πριν τον ύπνο και μετά από κάθε γεύμα για ένα μήνα μπορεί να εξουδετερώσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (¹).

Επίσης καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον παραγωγικό βήχα και αποτελεί πολύ καλό αποχρεμπτικό (²) αν το ανακατέψουμε με ζεστό νερό και χυμό λεμονιού.

Συνοπτικά τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που ευεργετεί είναι το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα.

(¹). Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί βασική αιτία των γαστρικών ελκών.

(²). Η απόχρεμψη είναι η αποβολή με το βήχα των διάφορων εκκρίσεων από τους βρόγχους και από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.