Βοδινό Κρέας

Το βοδινό κρέας είναι παραδοσιακά το δημοφιλέστερο είδος κόκκινου κρέατος. Ορίζεται στο λεξικό ως το κρέας του βοδιού, του ταύρου ή της αγελάδας. Τα θετικά της κατανάλωσης αυτής της ζωικής τροφής  εξαρτώνται άμεσα από τα συστατικά της διατροφής των βοοειδών και περιλαμβάνουν πολλά ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνη Β12 και άλλες βιταμίνες της ομάδας Β.

Τα αρνητικά από την άλλη τονίζουν πολύ την προσοχή μας καθώς συνέβησαν περιστατικά όπως η επιδημία της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ή  αλλιώς τη νόσο των τρελών αγελάδων,η εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη και η αύξηση της χοληστερόλης. Γι' αυτό λοιπόν προτείνεται να καταναλώνεται περιστασιακά και με το κατάλληλο τρόπο ψησίματος.

100 γρ.  Κρέατος Θερμίδες Νάτριο Λίπος
Παστό Βοδινό 217 kcal 950mg 12,1 γρ.
Βραστός Κιμάς 229 kcal 320mg 15,2 γρ.
Ψητό Άπαχο κιλότο 168 kcal 56mg 6 γρ.

Θετικά:

+Περιέχει μεγάλη ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών και κυρίως σίδηρο και ψευδάργυρο.

+Τρώγεται καλύτερα ψητό, στη σχάρα ή βραστό.

+Κάνει καλό σε όσους υποφέρουν από αναιμία, στρες και άλλες νευρικές διαταραχές.

Αρνητικά:

-Τα μπιφτέκια που δεν έχουν ψηθεί καλά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτηρίδια, όπως κολοβακτηρίδια Ε.coli που απελευθερώνουν βεροτοξίνη.