Μήλα

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει μία λαϊκή ρήση.  Τι γίνεται  όμως με δύο μήλα την ημέρα;  Δύο μήλα την ημέρα μπορούν να γίνουν πραγματικό τονωτικό για την καρδιά και το κυκλοφορικό. Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών, η οποία βοηθά το σώμα να αποβάλει τη χοληστερόλη και το προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι δύο μήλα την ημέρα χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης μέχρι και κατά 10%.

Η πηκτίνη προσκολλάται στα βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος και βοηθά το σώμα να τα αποβάλει. Επίσης, τα μήλα περιέχουν μηλικό και τρυγικό οξύ, τα οποία βοηθούν στην πέψη των ιδιαίτερα λιπαρών, παχυντικών τροφών. Η βιταμίνη C των μήλων ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.

Από παλιά, τα μήλα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών και οι βοτανοθεραπευτές προτείνουν ως αποτελεσματικό φάρμακο για τη διάρροια τριμμένο μήλο το οποίο αφήνουμε να γίνει καφέ και το ανακατεύουμε με λίγο μέλι. Στην Αμερική, οι γιατροί συστήνουν τη δίαιτα BRAT(δηλαδή με μπανάνες, ρύζι, μήλα και φρυγανιές) για την καταπολέμηση της διάρροιας. Ακόμη τα μήλα είναι σημαντικό όπλο κατά της δυσκοιλιότητας, λόγω των διαλυτών φυτικών ινών τους. Επίσης, είναι ιδανικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, κολίτιδα, και γαστρεντερίτιδα. Έτσι, είναι μια τροφή με πολλές χρήσεις.

Επιπλέον και η μυρωδιά των μήλων έχει καταπραϋντική δράση και βοηθά στη μείωση της πίεσης. Το κύριο σάκχαρο των μήλων είναι η φρουκτόζη, ένα απλό σάκχαρο που διασπάται αργά και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

  • Ενέργεια ανά μήλο μεσαίου μεγέθους: 47 θερμίδες
  • Πλούσια σε βιταμίνη Cκαι διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Αν μεθύσετε, δύο μήλα το επόμενο πρωί θα απαλύνουν τα συμπτώματα.

    Συνοπτικά τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που ευεργετεί είναι το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, την καρδιά και το κυκλοφορικό και τα οστά και τους μύες.