Ινσουλίνη

Η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, δυο ορμόνες που παράγει το πάγκρεας του ανθρώπινου οργανισμού για να εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης(σάκχαρου) στη κυκλοφορία του αίματος, έχουν αντίστροφες λειτουργίες.

 Συγκεκριμένα, η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (αναβολική δράση) όταν οργανισμός έχει υπερβεί τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας(70mg/dLέως 110mg/dL), ενώ η γλυκαγόνη ακριβώς το αντίθετο (καταβολική δράση).

 Η ινσουλίνη είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση του ισοζυγίου γλυκόζης-λίπους καθώς καθοδηγεί τα κύτταρα να αναζητούν ενέργεια και να καταναλώνουν γλυκόζη αντί λιπαρών οξέων και έτσι διευκολύνει την πρόσληψη αμινοξέων για το σχηματισμό πρωτεϊνών ενώ αντίθετα η έλλειψη της (π.χ. σε καταστάσεις νηστείας) έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει και να αλλοιώνει τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες.

Όταν ο μεταβολισμός της γλυκόζης δεν λειτουργεί σωστά και η παραγωγή της ινσουλίνης είτε υστερεί σε ποσότητα, είτε δεν παράγεται καθόλου από το πάγκρεας, τότε συνήθως εμφανίζεται μία διαταραχή λεγόμενη σακχαρώδης διαβήτης και απαιτεί τη ενέσιμη χορήγηση τεχνητής ινσουλίνης στο αίμα (διαβήτης τύπου Ι ή ΙΙ) ή τη λήψη αντιδιαβητικών φαρμάκων (διαβήτης τύπου ΙΙ). Πολύ σημαντικό επίσης είναι η διατροφή του ασθενή όταν πάσχει από αυτή την νόσο και έτσι παρακάτω παρουσιάζουμε την αλληλοεπίδραση της διατροφής με το φάρμακο.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

 1. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως:

-      Δημητριακά

-      Λαχανικά

-      Φρούτα

-      Ψωμί ολικής αλέσεως

 1. Τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως:

-      Δημητριακά

-      Όσπρια

-      Πατάτες

-      Ρύζι

-      Φρούτα

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

Τροφές πλούσιες σε χρώμιο όπως:

-       Βοδινό

-       Κοτόπουλο

-       Μαγιά μπύρας

-       Μπρόκολο

-       Πιτυρούχα Δημητριακά

-       Στρείδια

 1. Τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες όπως:

-       Αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με ζάχαρη

-       Γλυκές κομπόστες

-       Γλυκόζη

-       Ζάχαρη

-       Καραμέλες

-       Μέλι

-       Παγωτό

-       Σοκολάτα

Χρήσιμες Συμβουλές:

Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ επειδή αλληλεπιδρά με την ινσουλίνη και μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη υπογλυκαιμία που εκδηλώνεται με:

 • δυσφορία,
 • δυσκολία στην ομιλία,
 • ρίγη,
 • σύγχυση
 • ταχύπνοια,
 • εμετό,
 • κοιλιακούς πόνους και
 • αίσθηση πείνας που συνοδεύεται από πόνο.

Επίσης, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει περίπου 4-6 γεύματα ημερησίως ανάλογα με το σχήμα ινσουλίνης που ακολουθεί και να είναι σύμφωνα με τις γενικές θερμιδικές αρχές διατροφής. Τέλος, να προσαρμόζει τις δόσεις ινσουλίνης πριν από κάθε γεύμα ανάλογα με το περιεχόμενο τους σε υδατάνθρακες.