Πενικιλίνη

Η πενικιλίνη, ένα από τα ισχυρότερα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, είναι ένα αντιβιοτικό που λαμβάνεται από καλλιέργειες μερικών ειδών ευρωτομυκητών και έχει τη μορφή λευκής σκόνης ή κίτρινης άμορφης μάζας και είναι ευδιάλυτη στο νερό. Ανακαλύφθηκε από τον άγγλο ερευνητή Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928 και παρασκευάστηκε βιομηχανικά το 1943. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, σηπτικών ή πυωδών ασθενειών, διαφόρων μορφών κυνάγχης, διφθερίτιδας, ερυσιπέλατος, οστρακιάς, βλενόρροιας, σύφιλης κ.α. Ανθεκτικά στην πενικιλίνη είναι τα βακτήρια του τύφου, των παρατύφων, της δυσεντερίας, της φυματίωσης, τα αίτια της πανώλους, της τουλαραιμίας, οι ρικέτσιες και ορισμένοι ακόμη μικροοργανισμοί.

 

ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 Η πενικιλίνη αλληλεπιδρά με όλες τις τροφές και κυρίως με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη όπως τα βερίκοκα, το γλυκό γαρύφαλλο, η κανέλα, τα κεράσια, η λεβάντα, ο μελίλωτος, τα φασόλια και οι φράουλες.

 ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

            1. Τροφές που καταπολεμούν τη διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά όπως:
                • γιαούρτι
                • τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση
      1. Άφθονα υγρά

 ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

Τροφές που επιδεινώνουν τη διάρροια:

  • πηγές καφεΐνης όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, καφές, τσάι
  • πηγές λακτόζης όπως γάλα, παγωτό, σοκολάτα
  • πηγές σακχαρόζης όπως γλυκά και ζάχαρη
  • πηγές σορβιτόλης, εξόλες και μαννιτόλης όπως μέντα, τσίχλες χωρίς ζάχαρη, χυμός μήλου, ροδάκινου
  • πηγές φρουκτόζης όπως αναψυκτικά με γεύση φρούτων, μέλι, σταφύλια, φιστίκια κ.α.

Χρήσιμες Συμβουλές για τον ασθενή:

  • Να λαμβάνει την πενικιλίνη με άδειο στομάχι (τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το γεύμα ή 2 ώρες μετά)
  • Να μη θηλάζει κατά τη διάρκεια της αγωγής με την πενικιλίνη