Καρκίνος θυρεοειδούς αδένα - Oμάδες υποστήριξης

low thyroid symptoms1 730x400Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και στην βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων αφού πλέον μπορούν να εντοπιστούν όγκοι οι οποίοι παλαιότερα παρέμεναν αδιάγνωστοι. Θεωρείται ο ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος και είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός όγκος.

Η διάγνωσή του υπερισχύει σε αναλογία στις γυναίκες έναντι των ανδρών, σε αναλογία περίπου 3 προς 1.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς είναι ιάσιμες και η έγκυρη διάγνωση μαζί με την σωστή θεραπεία και την τακτική ιατρική παρακολούθηση μπορούν να διασφαλίσουν στους ασθενείς την καλή πρόγνωση της νόσου έως και την ίασή της.

 Θεραπευτικά ο καρκίνος του θυρεοειδούς αντιμετωπίζεται συνήθως με θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση του αδένα με χειρουργείο), χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών, χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση.  Το ποσοστό ίασης αγγίζει το 95%.

 Παρά την ιδιαίτερα καλή πρόγνωση όμως, η νόσος εξακολουθεί να επιφέρει στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους σημαντική ψυχική επιβάρυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς υποφέρουν μόνοι τους, νιώθοντας ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Πριν την χειρουργική επέμβαση και τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου, δεν ξέρουν τι να περιμένουν και βιώνουν ψυχικό πόνο και έντονο άγχος. Η χειρουργική επέμβαση, οι αλλαγές στο σώμα του και η κόπωση καταβάλουν ψυχικά τον ασθενή. Για όλους τους παραπάνω λόγους η ψυχολογική στήριξη του κάθε ασθενούς είναι απαραίτητη και καθώς η πρόγνωση της κάθε μορφής καρκίνου είναι διαφορετική πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις, στοχευμένες στη διαφορετική εξέλιξη και πορεία της κάθε ασθένειας.

 Για αυτό ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκαν ομάδες υποστήριξης ασθενών που νοσούν ή νόσησαν στο παρελθόν με καρκίνο του θυρεοειδούς. Στις ομάδες μπορούν να συμμετέχουν και οι συγγενείς των πασχόντων.

Ο στόχος της ομάδας στήριξης, είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο κάθε ασθενής θα μπορέσει να επεξεργαστεί την εμπειρία του και να συζητήσει με τα υπόλοιπα μέλη τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχολογική στήριξη του κάθε ασθενούς βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και του ψυχικού πόνου που επιφέρει η διάγνωση της ασθένειας, καθώς και στη συναίνεση στην θεραπευτική διαδικασία.

Αν εσύ ή κάποιος δικός σου άνθρωπος έχει διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς και θα ήθελες να γίνεις μέλος μιας ομάδας υποστήριξης μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

 Έλενα Βαρδακώστα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Website: http://mythyroid.org/
Τηλ.: 6977883427
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.