Η Αναζήτηση της Silicon Valley για την αιώνια ζωή

Μπορεί μια επιστημονική έρευνα

αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων να πετύχει να κάνει

τον θάνατο προαιρετικό;

του Ted Friend

Ένα βελουδένιο βράδυ του Μαρτίου στο Mandevill Canyon ψηλά πάνω από το υπόλοιπο Los Angeles το σαλόνι του Norman Lear είναι ασφυκτικά γεμάτο με δυναμικούς ανθρώπους πρόθυμους να μάθουν τα μυστικά της μακροζωίας. Όταν ο πρώτος ομιλητής του συμποσίου ρώτησε πόσοι άνθρωποι εκεί ήθελαν να ζήσουν μέχρι τα 200, αν μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς, σχεδόν όλα τα χέρια σηκώθηκαν ψηλά. Όπως ήταν κατανοητό, οι μαροκινές κοτόπιτες με φύλλο δεν ήταν και τόσο δημοφιλής ανάμεσα τους. Οι καπιταλιστές επιχειρηματικού κινδύνου κρατιόταν λεπτοί για να διατηρούν την επιβλητική τους ζωτικότητα, οι επιστήμονες επίσης κρατιόταν λεπτοί επειδή είχαν διαβάσει – και σε μερικές περιπτώσεις είχαν πραγματοποιήσει – την έρευνα σχετικά με τους περιορισμούς των θερμίδων, και οι αστέρες του Hollywood κρατιόταν λεπτοί για τους προφανής λόγους.

Όταν η Liz Blackburn, που κέρδισε βραβείο Nobel για την εργασία της στην γενετική δέχθηκε ερωτήσεις, η Goldie Hawn σαν βασίλισσα σ'έναν άνετο καναπέ είπε ναζιάρικα, “ Έχω μια ερώτηση σχετικά με τα μιτοχόνδρια. Μου έχουν πει για ένα μόριο που ονομάζεται γλουταθειόνη που βοηθά την υγεία του κυττάρου” Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα και τα μιτοχόνδρια τους που παρέχουν ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα: Η Αναζήτηση της Silicon Valley  για την αιώνια ζωή

Δευτερογενής και Τριτογενής Πρόληψη

Δευτερογενής Πρόληψη

Στόχος της δευτερογενής πρόληψης είναι η έγκαιρη και πρώϊμη διακοπή της παθολογοανατομικής εξέλιξης της νόσου, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές, η αναπηρία και ο πρόωρος θάνατος. Μέτρο αξιολόγησης της επιτυχίας της είναι η ελάττωση του επιπολασμού της θνησιμότητας και της αναπηρίας που προκαλεί η συγκεκριμένη νόσος.

Η δευτερογενής πρόληψη βασίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση δηλαδή της νόσου πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος εφαρμόζεται στην περίοδο μεταξύ της βιολογικής έναρξης της νόσου και της εμφάνισης των κλινικών συμπτωμάτων. Η ακριβής θέση στην παραπάνω περίοδο εξαρτάται από τη φυσική ιστορία κάθες νόσου.

Διαβάστε περισσότερα: Δευτερογενής και Τριτογενής Πρόληψη

Πρωτογενής Πρόληψη

Ο στόχος της πρωτογενούς πρόληψης είναι να αναιρεθεί η παθογόνος διαδικασία από το πρώτο της στάδιο, δηλαδή να αποφευχθεί η έκθεση ανθρωπίνων πληθυσμών σε κάποιο γνωστό παράγοντα κινδύνου, έτσι ώστε να αποφευχθεί τελικά η ίδια η εμφάνιση της νόσου. Με άλλα λόγια είναι η ιδανική πρόληψη εφόσον η συνεπής και συνεχής εφαρμογή της θα οδηγούσε σε έλεγχο της επίπτωσης των νοσημάτων και την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Ο έλεγχος και η απομάκρυνση των παραγόντων κινδύνου από το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον επιτυγχάνονται με την υλοποίηση στόχων, κριτηρίων και μέτρων που αφορούν συνολικά τον πληθυσμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων μέτρων Πρωτογενούς Πρόληψης είναι:

Διαβάστε περισσότερα: Πρωτογενής Πρόληψη

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

iatr

Στις μέρες μας, η συμβολή του γενικού οικογενειακού ιατρού αποτελεί όλο και πιο πολύ σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της υγείας ενός πληθυσμού καθώς είναι το σημείο της πρώτης ιατρικής επαφής μέσα στο σύστημα υγείας. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι ο θεμέλιος λίθος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ρόλος του γενικού οικογενειακού ιατρού είναι να παρέχει  τις πρώτες ιατρικές υπηρεσίες για όλα τα προβλήματα υγείας ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ενδιαφερόμενου ατόμου. Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τις υπηρεσίες που παρέχει στον κάθε ασθενή:

-Συμβουλευτική Αγωγή σε παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενή.

-Καθοδήγηση σχετικά με την κληρονομικότητα ορισμένων νόσων και την αποτροπή εμφάνισης τους.

-Οδηγίες για τον έγκαιρο εμβολιασμό έναντι λοιμωδών νοσημάτων.

-Διαγνώσεις νόσου σε πρώιμο στάδιο.

Διαβάστε περισσότερα: Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Ο Γιατρός Μας

ΚΑΪΡΗΣ Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΙΑΤΡΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γ.Ζερβού 45, Δράμα (έν. Στρατολογίας), 1ος όροφος

τηλ. 25210 27727, κιν. 6944292060

email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εξειδικευμένος στην θεραπευτική με PRP

Πιστοποιημένος από την RegenLab USA